Kissaklubi Foorumi
  Etsi   Uusimmat aiheet    
Rekisteröidy / 
Kirjaudu sisään 
Mitä kissalle ei saa antaa?
Hakemisto -> Muut kissajutut
Lähettäjä Viesti
humppasnaz


Joined: Jan 17, 2006
Viestiä: 56
Offline

Eli ruuasta kyse. Haluan myös perustelut.

Tähän mennessä kissamme, joka ei tiedä milloin on täynnä ja syä melkein kaikkea on syönyt mm:
- appelsiinimehua (puoli lasia joi, vain kerran)
- pitsaa
- raa'at perunankuoret ja raaka peruna (uusin ihastuksen kohde, kelpaa aina ja milloin vaan)
- jugurit, viilit ja rahkat
- kurkku
- paprika
- kaikki hedelmät mitä hedelmäsalaatteihin voi laittaa ja se sokeriliemi on namia myös
- kaikki leivät, vaaleat ja tummat
- kalja (viinadrinkki menisi mutta emme antaneet kuin haistaa ja kyllä kieli lipoi ilmaa)
- jokin salmiakkikarkki
- sipsit
- teepussin sisältö
- kananmunan valkuainen (lipitti kanamunankuoria joita oli roskiksesta löytänyt, meniköhän kuoria mukana?)
- luumu
- pöly
- parafiiniöljy (oli lääkekuuri ja se rakastui tähän aineeseen)
- kalanruokahiutaleet

Tässä vain osa ehkä hieman epätavallisemmista asioista, joita kurkusta on alas mennyt, osa annettuna, osa salaa syötynä. Listaa voin jatkaa jos mieleen tulee lisää tai jos talouteemme ostetaan jotain uutta ruoka-ainetta josta kisu kiinnostuu.
kaikki mahdolliset kastikkeet ja marinadit varmasti menis alas, mutta ei olla annettu kun osa on aika vahvasti maustettu.
susutin


Joined: Mar 2, 2007
Viestiä: 4
Offline

Kurkkua saa antaa, sillä se on suurimmaksi osaksi vettä. Tomaattia ei missään nimessä, sillä se on myrkyllistä kissoille, eikä myöskään paprikaa. Tälläinen tieto löytyy ainakin jostain ruokinta oppaasta mitä olen lueskellut.

Raaka kananmunan valkuainen (tuhoaa biotiinia), kypsennetyt kananluut (sälöytyvät teräviksi kypsennettäessä), raaka rasvainen kala yleensäkin runsaina määrinä (niiden sisältämä Tiaminaasi tuhoaa muistaakseni B1 vitamiinia), suola, sokeri, mausteet, ylenmääräisesti vilja/kasvikunnan tuotteita, koiranruokaa.

Mielellään ei viljatuotteita tai kasviksia koska kissa on lihänsyöjä. Kissat tarvitsevat tauriini nimistä aminohappoa välttyäkseen sokeutumiselta. Jotkin eläimet pystyvät tuottamaan tauriinia muista lähteistä. Kissa ei siihen pysty. Kissa tarvitsee myös eläinperäisiä rasvahappoja -> solujen uusiutuminen vähenee jne. Eivätkä kissat voi hyödyntää A-vitamiinia jota saadaan porkkanan tapaisista kasviksista joten sen on turvauduttava lihaan. Kissa ei voi hyödyntää myöskään viljatuotteiden sisältämiä hiilihydraatteja.

Jugurttien ja viilien kohdalla on huomioitava, että lähestulkoon kaikki kissat ovat laktoosi-intolerantikkoja joten maitotuotteiden tulisi olla mallia hyla. Myös suurin osa näistä tuotteista sisältää lisäaineita mitä ei kissa tarvitse.

EI MITÄÄN ALKOHOLIPITOISTA! Koska kissan maksa ei polta alkoholia kuten ihmisen!

Ihmisten leikkeleissä on suolaa ja kaikenlaisia lisäaineita ja ne ovat kypsennettyä lihaa. Eivät siis millään tavalla kissan ruuaksi sopivia. Tosin pieniä maistiaisia voi kai aina antaa.

Whiskasin palstan eläinlääkäri Suvi Pohjola-Stenroosille esitettiin kysymys:

"Onko tomaatti kissalle myrkkyä, kuten usein olen kuullut väitettävän? Ihmettelen sitä suuresti, koska sitä löytyy useista kissanruuista. Tosin kissanruokiin laitetaan kyllä muutenkin omituisia asioita, esim. kun eläinruuat lasketaan rehuksi, niin niitä ei koske elintarvikelaki, joten niistä löytyy mm. teurasjätettä, kavioita, sorkkia, höyheniä ja turkiseläinruhoja. Kyllä alkaa pikku hiljaa mietityttämään millä sitä uskaltaa kissaansa ruokkia...."

Pohjola-Stenroosin vastaus:

" Sitten tomaatista. Tomaatin alkuperämaa on Peru, josta espanjalaiset valloittajat sen toivat Eurooppaan. Ranskalaiset kutsuvat tomaattia erheellisesti lemmenomenaksi. Oikeasti tomaatti kuuluu koisokasviheimoon, ja punainen tomaatti on oikeastaan kasvin marja. Kasvi (lehdet, varret, vihreä tomaatti) on teoriassa lievästi myrkyllinen. Tomaattikasvissa on nimittäin on alfatomatiinia, eniten kukissa, varsissa, lehdissä ja raaoissa hedelmissä, mutta myrkytön on marja eli syötävä punainen tomaatti. Jos kissa söisi tomaatin varsia, voisi se saada lieviä vatsan väänteitä. Myrkyn määräkin on niin suhteellinen käsite. Laskien että noin 5% tomatiinista on kasvin varsissa, pitäisi kissan saadakseen myrkytyksen syödä kasvin varsia 250 g. Tomaatissa on paljon hyvää mm. runsaasti kaliumia. Jos varoituksen asioista pitäisi tomaatista hakea, niin tomaattimehun (siis konsentraatin) suuresta kaliumpitoisuudesta voisi olla munuaisvaivaa potevalle kissalle haittaa, jos kaliumin poistuminen elimistöstä munuaisvaivan takia olisi alentunut. Aidosti olisin huolissani kasvikunnan tuotteista oikeastaan vain sipulista kissan ruoassa. Sipuli ja siis myös valkosipuli voi aiheuttaa pieninäkin pitoisuuksina kissalle anemiaa. Erityisesti tämä on otettava huomioon mahdollisia lasten ruokapurkkeja kissalle ostettaessa."


Eli tämän pohjalta lisäisin listaan sipulin, valkosipulin ja tomaatin varret, kukat, lehdet ja raa'at hedelmät.

Kissalle vain sille tarkoitettua ruokaa joko ostettuna tai sitten itsetehtynä. Kyllä meilläkin kaikki mainitsemasi ruoka-aineet kelpaisi jos vain antaisi.

Tässä nyt muutamia perusteluita. Osan on lainauksia ruokintaoppaista, eläinlääkäreiltä ja muilta kissaihmisiltä/kasvattajilta.
breathe


Joined: Nov 25, 2006
Viestiä: 115
Offline

susutin: Yksi lainaus tuli ainakin minulta, eli luotettavan lähteen löysit

Ei tulisi muuten mieleenkään antaa esim. alkoholia kissalle, toinen hyvä perustelu sille on, että kissapa siihen kuolee. Ihmisten särkylääkkeissä sama homma. Susuttimen teksti kyllä hyvin perusteltua

Muutenkaan en ymmärrä sitä, miksi kissalle tulisi antaa muuta ruokaa, kuin sille tarkoitettua. Miksi syöttää kasviksia tai leipää, jotka eivät sen ruokavalioon kuulu? Miksi antaa sokerilientä? Toki herkkupaloja (turvallisia sellaisia) voi välillä antaa, esim. meillä maistellaan suurella innolla banaania.

"Eli ruuasta kyse. Haluan myös perustelut. "

"pöly"

Mitä ruokaa on pöly? ei kai pölyä nyt kenenkään ole järkevä syödä, tarvitseeko tätä edes perustella
susutin


Joined: Mar 2, 2007
Viestiä: 4
Offline

Ja miksi tarvii antaa muita perusteluita kuin ettei se sovi kissan ruokavalioon. Mielestäni jo sen pitäisi riittää perusteluksi. Itse en ainkaan tietentahtoen halua kissalle vääriä ruokia antaa. Sen verran tärkeä perheenjäsen se minulle ainakin.

Jos kerran mietin itsekkin mitä syön niin miksen samalla näkisi vaivaa vähän kissankin ruokavalioon.
 
  Hakemisto -> Muut kissajutut
Siirry:   
Powered by JForum 2.1.4 © 2005 - Rafael Steil